flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День Української писемності та мови

10 листопада 2021, 12:53

З нагоди відзначення Дня Української писемності та мови, 9 листопада працівники суду спробували себе у написанні Радіодиктанту національної єдності. Автором тексту «Слідом за пам’яттю» та читцем цьогорічного диктанту є культовий український письменник Юрій Андрухович.

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі — у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Він не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб-акція єднання навколо рідної мови. Уперше радіодиктант пройшов 2000 року.

Проведення таких диктантів є поширеною практикою суспільних мовників різних країн. Серед суспільних мовників, які здійснюють такі трансляції — France Télévisions (Франція), NPO (Нідерланди), LTV (Латвія) та інші.

Для бажаючих спробувати себе у написанні, є можливість повторно прослухати диктант за посиланням https://nv.ua/ukr/ukraine/events/radiodiktant-nacionalnoji-yednosti-2021-video-novini-ukrajini-50194412.html.